Friday, September 23, 2011

Komercijalna podrška otvorenom kodu u Hrvatskoj

Već dulje vremena me kopka jedna misao. Naime, čini mi se kako je problem s otvorenim kodom u Hrvatskoj kako  nema odgovarajuće podrške. Pod odgovarajućom podrškom mislim na dovoljno veliku tvrtku koja je sposobna pružiti usluge na cijelom teritoriju Republike Hrvatske i to s prilično striktnim SLA. Potencijalni korisnici, a to su prvenstveno velike tvrtke (pod tim mislim na velike tvrtke za Hrvatske pojmove), si ne mogu priuštiti da ovise o tvrtkama sa svega par zaposlenih. Iz tog razloga te male tvrtke jako rijetko dobijaju posao koji se tiče jezgre poslovanja velikih tvrtki i većim dijelom pružaju podršku malim tvrkama. Podrška malim tvrtkama znači relativno veliku količinu posla i malu zaradu te ograničeni rast.

Naravno da pojedine velike tvrtke nude podršku za otvoreni kod ili ju planiraju ponuditi. No, problem s velikim tvrtkama je da su već "oženjene" s velikim proizvođačima (Cisco, Microsoft, IBM, ...) te prvenstveno guraju njihove proizvode i rješenja, a ne otvoreni kod. Razlog zašto je to tako je dvojaki. Prvo, puno je lakše zaračunati veliku cijenu održavanja ako već sama oprema košta puno. Primjerice, ako prodajete opremu (sklopovsku i programsku) u vrijednosti milijun kuna, tada će vas rijetko tko pitati ako zaračunate godišnje održavanje od 100,000kn. Međutim, ako prodate otvoreni kod (koji je besplatan sam posebi) i zaračunate opet to isto održavanje, tada će vas svi gledati poprijeko i pitati kako možete toliko zaračunati za nešto što je besplatno!? Drugo, odgovornost se uvijek prebacuje na drugoga. Dakle, prodate primjerice Cisco opremu i ona ne radi. Tada se pravdate da to nije vaš problem te da ste poslali zahtjev Ciscu i čekate odgovor. U biti, to je varijacija na temu izreke iz 80-tih kada se je govorilo da nitko nije dobio otkaz zato što je kupio IBM. Sve u svemu, ziceraški pristup.

Što se tiče malih firmica, one opet imaju dva problema. Prvi prvi problem je da rade isključivo prilagodbu otvorenog koda. Drugim riječima, instaliraju programsku podršku, naprave odgovarajuću prilagodbu (bez programiranja!) i to je to. Rijetki su oni koji rade razvoj te se na taj način profiliraju i ističu, ako uopće i postoje. Razlog je jednostavan. Previše je komponenti, a svaka od njih traži odgovarajuću ekspertizu. Kada to spojite, dobijete rezultat da je nemoguće malim tvrtkama odraditi neku napredniju prilagodbu, u smislu programiranja, velike većine stvari koju nude. Drugi problem koji imaju je da se uglavnom radi o malim tvrtkama koje onda, posljedično, rade za druge male tvrtke. Rezultat je da imaju puno posla, a malu dobit.

Dakle, što bi po meni trebalo napraviti? Trebalo bi ujediniti te male tvrtkice, plus neke još koje se bave programiranjem i sklopovljem tako da se dobije tvrtka veličine oko 100 do 150 zaposlenih. Potom bi ta tvrtka trebala nastupati na natječajima u kojima nudi rješenja velikim tvrtkama. Način na koji bi se to napravilo je kupovinom malih tvrtki (s odgovarajućim uvijetima zaposlenima i upravljačkoj strukturi), a možda i vrbovanjem ljudi u slučaju da tvrtka ne želi pristati na kupovinu. Za to jasno treba kapital kojega ja osobno nemam i onda je sve ovo jedna velika teorija...

No comments:

About Me

scientist, consultant, security specialist, networking guy, system administrator, philosopher ;)

Blog Archive